Zwane także na wiele innych sposobów (np.mule w białym winie)
Przygotować: (ilość na 2, skromnie 3 osoby)
- mule 1kg
- cebulka lub szalotka (1 średnia lub 2-3 szalotki)
- 100 ml (pół szklanki) białego wina – wytrawnego, dość kwaśnego
- natka pietruszki
1. Cebulkę obrać, pokroić w kostkę.
2. Mule obmyć pod bieżącą wodą (nie zamaczać dłużej). Usunąć narośle, wyrzucić połamane i otwarte mule.
3. Do sporego garnka wlać oliwę, rozgrzać ją, zeszklić cebulkę. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia
4. Wrzucić mule i przykryć pokrywką. Gotować 3-5 minut aż się mule otworzą. Przed zakończeniem gotowania wrzucić pokrojoną pietruszkę.
Podawać w garnku lub wyłożyć na dużą miskę. Serwować z frytkami (najlepsze frites maison czyli tzw. frytki belgijskie), ale my zwykle podajemy z pokrojoną bagietką. Oczywiście – wypić do nich resztę białego wina!
Bon appétit!
Opowieść
Jeszcze kilka lat temu, to danie u nas było trudne do wytworzenia, za to z upodobaniem pochłanialiśmy je za granicą. Tanie danie, często serwowane w miejscach „skąd widać morze”. Jadaliśmy je w Normandii, Bretanii, w Camargue. Ostatnio w Apulii z zachwytem kupowaliśmy mule w pescheria koło Capitolo, potem w Bari. Jednak dzięki splotowi różnych szczęśliwych zdarzeń ekonomicznych, a zwłaszcza dzięki Lidlowi (reklama całkowicie bezinteresowna) można co jakiś czas nabyć omułki jadalne i zaszaleć w domu. I niech tak pozostanie!
Jeden komentarz
[…] wybierając garnek muli z frytkami (zainteresowanych odsyłam do naszych sposobów na mule https://grazynabezobciachu.pl/2020/02/10/mule-w-wersji-piotrowej/) i crêpe z szynką i serem. Z karafką winą rosé , […]