Sezon truskawek w pełni. Trzeba je chłonąć jak najczęściej i w każdej postaci, bo są tak krótko! Zaczarowała mnie ta sałatka, która pozwoli docenić truskaweczki nie tylko w daniach na słodko. Sałatka jest super prosta i tak naprawdę to trzyskładnikowa.
- 2 garści rukoli (po 1 na osobę), może być jej trochę więcej
- ok. 250-300 g dojrzałych umytych truskawek, pokrojonych na ćwiartki
- ok. 100 g sera typu roquefort, gorgonzola piccante lub innego ostrego sera z niebieską pleśnią
- sos typu vinaigrette do polania całości
Na półmisek lub do miski wyłożyć rukolę, na to ładnie rozłożyć pokrojone truskawki, na koniec ser pokrojony w małe kawałki.
Sos możemy zrobić z 0,5 łyżeczki miodu rozmieszanego w szklance z octem winnym (3-4 łyżki), pieprzem i ziołami. Na końcu dodajemy oliwę z oliwek i dobrze rozprowadzamy.
Sałatkę polewamy sosem i – bon appetit! Zjadamy za jednym przysiadem. Jest pyszna! To połączenie ostrej rukoli i sera ze słodyczą truskawek…