Coś pysznego

Jagodzianki

Jagodzianki to typowo polskie bułeczki z tak bardzo sezonowym leśnym owocem, jakim są jagody. Kto w dzieciństwie nie zajadał się latem jagodziankami pieczonymi od wielkiego dzwonu przez babcię czy mamę? Potem długo, długo nie zabierałam się za pieczenie jagodzianek (już prędzej drożdżówki z wiśniami), bo wydawało mi się, że to trudne i mozolne. Aż dojrzałam! Polecam!

Przygotować:

  • 600 g mąki
  • 40-50 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 50-60 g cukru
  • 1 szklanka (może być trochę więcej, jakieś 1,25 szklanki) ciepłego mleka
  • 0,5 kostki (czyli ok. 120 g) masła lub margaryny Kasi
  • szczypta soli
  • wg uznania – parę kropel olejku waniliowego lub trochę skórki cytrynowej
  • jagody – 300 g
  • cukier puder – 1 szklanka – na lukier (oraz na dodanie 1,5 łyżki do jagód)

Wykonanie:

  • Przygotować ciasto drożdżowe: roztopić tłuszcz z większością mleka w rondelku i odstawić do wystygnięcia; drożdże z 1 łyżeczką cukru zalać pozostałym ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i rozprowadzić; przesiać mąkę na miskę; jajka rozmiksować z cukrem i szczyptą soli
  • Rozmieszać ciasto drożdżowe – do mąki dodać podrośnięte drożdże, tłuszcz z mlekiem, jajka z cukrem i wszystko dokładnie mieszać; można ręcznie, aż zacznie “odchodzić” od ręki lub przy użyciu robota – odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce po przykryciu ściereczką i lekkim poprószeniu mąką. Ciasto wyraźnie urośnie po min. 40 minutach, powiększy sporo swą objętość.
  • Jagody oczyścić i podsypać cukrem pudrem
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat podsypany mąką i utworzyć gruby wałek, po czym podzielić je na 16 lub 20 kawałków (zależy, czy wolicie większe, czy małe bułeczki)
Ciasto drożdżowe podzielone na części do zawijania bułeczek
Zawijamy ciasto napełnione jagodami!
  • Każdy kawałek ciasta uformować w dłoniach w okrąg, wypełnić jagodami, zlepić podobnie jak pieróg, by jagody nie wypadły. Po wyokrągleniu układać zlepieniem do dołu, by bułeczka była gładka
  • Układać dość luźno na blasze przykrytej papierem do pieczenia i pozostawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia. Można przesmarować pędzelkiem maczanym w mleku lub w rozkłóconym jajku (nieobowiązkowo, bo potem i tak daje się lukier)
  • Piec do zarumienienia (około 20 minut). Ja piekę w termoobiegu na 180 stopniach.
  • Polukrować bułeczki przygotowanym lukrem (cukier puder rozprowadzić z 2 łyżkami wody na białą gęstawą masę)

No, i … smacznego! Mniam!

Jagodzianki rosną na blasze przed włożeniem do piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *