- makaron typu spaghetti, penne lub dowolny po ok. 80-100 g na osobę
- 4-5 ząbków czosnku
- passata (0,5 butelki) lub pomidory bez skórki (1 puszka) w proporcji na 2-3 osoby
- oliwa z oliwek (najlepsza!) tyle, by zakryła dno patelni
- świeża (najlepiej) bazylia – garść pokrojonej
- Parmiggiano reggiano – tarty
Makaron gotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojony czosnek, podsmażyć . Gdy czosnek zaczyna lekko zmieniać kolor, wlać do oliwy passatę. Można dodać pół kieliszka czerwonego wina, ale nieobowiązkowo.
Makaron odlać – nie przelewać zimną wodą!!! – wrzucić go do sosu. Następnie wsypać garść pokrojonej zielonej bazylii.
Mieszać przez chwilę, aż makaron wchłonie sos.
Nakładać na talerze lub półmisek, posypując tartym parmezanem i dekorując listkami bazylii.
Podawać z czerwonym winem.
Buon appetito!
Opowieść
Można tę super podstawową potrawę dowolnie wzbogacić, na przykład odrobiną mielonej wołowiny czy krewetkami. Wtedy trzeba ten dodatek przesmażyć, zdejmując na chwilę czosnek z patelni i dodając przyprawy (pieprz, paprykę czy chili). Jednak ostatnio najlepiej i najchętniej zjada nam się go w wersji podanej wyżej, co serdecznie polecam. Potrawa niezwykle tania, ale 2 rzeczy muszą być w niej dobrej jakości: oliwa i ser. Sprawdza się pod włoskim niebem, na kolacji w ogrodzie, na przyjacielskim spotkaniu oraz … na kwarantannie!
Komentarzy - 4
O tak! A przy tym nawet takiemu ignorantowi kuchennemu się udaje! Buon appetito!
Ale i tak zawsze chętnie zapraszamy do nas!
Wypróbowany – pycha! Pozdrawiam z rodzinką najedzoną i zadowoloną 😁👌
Hello, I enjoy reading through your post.
I wanted to write a little comment to support you.
my website … Buy CBD