- 5 jabłek
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 30-40 g płatków migdałowych (1/3 opakowania)
- 0.5 szklanki cukru
- cynamon – wg uznania, ja daję około łyżeczki do jabłek
- masło prosto z lodówki (1/3-1/2 kostki)
1.Obrać, pokroić w nieduże cząstki i rozprażyć w rondelku jabłka z odrobiną cukru i cynamonem
2.Wymieszać w misce wszystkie sypkie składniki: mąkę, płatki, cukier i migdały
3. Dno formy lub tortownicy (średnica ok. 28 cm) posmarować dość grubo masłem, następnie wysypywać warstwy, by je pokryć; 1 warstwa sypkiego, 1 warstwa rozprażonych jabłek. Zazwyczaj wychodzą 3 warstwy sypkiego (tym rozpoczynamy i kończymy) rozdzielone 2 warstwami jabłek
4. Wierzch pokryć cienkimi plastrami masła
5. Piec około 40 minut; ja robię to w termoobiegu przy około 180 stopniach
Opowieść
Jest to jedno z nielicznych ciast, którego jest więcej, gdy wkładasz do piekarnika, niż gdy wyjmujesz – “siada” w trakcie pieczenia. Może właśnie dlatego zwane jest szarlotką dietetyczną? Ma natomiast inną niesamowitą zaletę – wyjada się je do najmniejszych okruszków, bo są one pyszne i chrupiące!
Ukłony dla Ali Barczykowskiej, prekursorki ciasta!