Super szybka słodka przekąska
Makowczyki są najszybszym “małym co nieco” do kawy lub dla niespodziewanych gości, jakie znam. Niby nic, a jednak zaserwujecie ciasteczka hand made.
SKŁADNIKI (są tylko 2!)
- gotowe ciasto francuskie
- puszka maku z bakaliami (np. Bakalland)
WYKONANIE
Rozkładacie ciasto francuskie i pokrywacie je warstwą maku. Rozprowadzić go na mniej więcej 0,5-1 cm. Z jednej strony można nie kłaść maku na około 0,5 cm od brzegu, będzie łatwiej docisnąć końcówkę . Zwijacie w roladkę wzdłuż dłuższego brzegu. Kroimy ostrym nożem na około 1-1,5-centymetrowe kawałki, od razu układając je na papierze do pieczenia na blasze. Pieczemy w termoobiegu w 180 stopniach przez 20 minut (sprawdzać!)
Z jednej puszki maku zrobicie makowczyki 2 razy czyli na 2 porcje ciasta francuskiego; niektórzy twierdzą, że nawet 3. Ja jednak wolę nieco więcej maku. Zjadać świeżutkie, nawet lekko ciepłe, około pół godziny po wyjęciu z piekarnika.
Bon appetit!