Smaczne, kształtne, nie wyrastają zbyt wielkie i do tego wcale nie są takie trudne.
Przygotować na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 dag drożdży (pół opakowania)
- 1 kostka “Kasi”
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Oprócz tego: wiśnie z syropu (ew. z mrożonki, dosłodzone) oraz cukier puder na lukier
Wykonanie:
W rondelku roztopić margarynę i odstawić do ostygnięcia na około godzinę.
Rozbełtać ze sobą w miseczce żółtka, śmietanę i drożdże.
Do przesianej mąki dodać margarynę (letnią lub lekko ciepłą) oraz cukier, sól i rozmieszane drożdże z żółtkami i śmietaną. Wyrobić i zagnieść na stolnicy.
Ciasto rozdzielić sobie na 4 części. Każdą z części zagniecioną w kulę rozwałkować kolejno w kółko i rozkroić nożem lub radełkiem na 8 trójkątów. Układać 2-3 wiśnie na brzegu, po czym zwijać do najwęższej strony (do wierzchołka trójkąta – patrz zdjęcie).

Układać na blasze, najlepiej przykrytej papierem do pieczenia, nadając kształt rogalika i pilnując by rożek zwiniętego rogalika znalazł się pod spodem. Można je ułożyć dość gęsto – rogaliki rosną nieznacznie. Otrzymamy 32 rogaliki.
Piec w temperaturze 180 stopni 15-20 minut
Polukrować przy pomocy pędzelka (lukier – 3 łyżki cukru pudru i odrobina przegotowanej wody; rozmieszać do konsystencji gęstej śmietany)
Będzie pysznie, smacznego!

Powyższe ciasto da się również wykorzystać na paszteciki. Jest drożdżowe i tak też smakuje, ale nie wyrasta za bardzo. Nie odstawiamy go do wyrośnięcia.