Coś pysznego

Rogaliki drożdżowe z wiśniami

Smaczne, kształtne, nie wyrastają zbyt wielkie i do tego wcale nie są takie trudne.

Przygotować na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 dag drożdży (pół opakowania)
  • 1 kostka “Kasi”
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Oprócz tego: wiśnie z syropu (ew. z mrożonki, dosłodzone) oraz cukier puder na lukier

Wykonanie:

W rondelku roztopić margarynę i odstawić do ostygnięcia na około godzinę.

Rozbełtać ze sobą w miseczce żółtka, śmietanę i drożdże.

Do przesianej mąki dodać margarynę (letnią lub lekko ciepłą) oraz cukier, sól i rozmieszane drożdże z żółtkami i śmietaną. Wyrobić i zagnieść na stolnicy.

Ciasto rozdzielić sobie na 4 części. Każdą z części zagniecioną w kulę rozwałkować kolejno w kółko i rozkroić nożem lub radełkiem na 8 trójkątów. Układać 2-3 wiśnie na brzegu, po czym zwijać do najwęższej strony (do wierzchołka trójkąta – patrz zdjęcie).

Rozwałkowany fragment i sposób zawijania

Układać na blasze, najlepiej przykrytej papierem do pieczenia, nadając kształt rogalika i pilnując by rożek zwiniętego rogalika znalazł się pod spodem. Można je ułożyć dość gęsto – rogaliki rosną nieznacznie. Otrzymamy 32 rogaliki.

Piec w temperaturze 180 stopni 15-20 minut

Polukrować przy pomocy pędzelka (lukier – 3 łyżki cukru pudru i odrobina przegotowanej wody; rozmieszać do konsystencji gęstej śmietany)

Będzie pysznie, smacznego!

Rogaliki przed włożeniem do piekarnika. Jeśli nie pieczemy na papierze, trzeba posmarować blachę

Powyższe ciasto da się również wykorzystać na paszteciki. Jest drożdżowe i tak też smakuje, ale nie wyrasta za bardzo. Nie odstawiamy go do wyrośnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *