Coś pysznego

Schab po prowansalsku

Pod taką nazwą występuje od wielu lat u nas w domu, choć nie zaręczę głową, że ma bezpośrednie pochodzenie z kuchni prowansalskiej. Jest to prawdopodobne, ale nie do końca pewne. Jedno natomiast jest pewne – to bardzo smaczne i wygodne w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Taki elegancki, a prosty obiad.

Schab po prowansalsku musi być przygotowywany w szybkowarze.

Przygotować (powiedzmy na 4 osoby):

6 plastrów schabu

około 1 kg ziemniaków

3-4 ząbki czosnku

tymianek, sól, pieprz

margarynę (odrobinę, ok. 1/8 kostki)

Wykonanie:

Obrać ziemniaki i pokroić je w grube plastry (1,5-2 cm)

Schab rozbić, jak na tradycyjne schabowe, posypać świeżo mielonym pieprzem i solą

Obrać czosnek i pokroić go na małe kawałeczki

Wnętrze szybkowara wysmarować margaryną (zwłaszcza spód) i włożyć tam ziemniaki); posolić je, popieprzyć, posypać dość obficie tymiankiem oraz kawałkami czosnku

Na ziemniaki “nastrugać” skrawków margaryny

Na wierzch ułożyć kawałki schabu, by pokryły ziemniaki

Mięso posypać tymiankiem i czosnkiem oraz kawałeczkami margaryny (podobnie, jak ziemniaki)

Zakręcić szybkowar i gotować przez 20 minut

Całość będzie pachniała apetycznie już pod koniec gotowania. Czasem zdarzy się, że ziemniaki przywrą nieco do garnka, a nawet przybrązowieją od dna, ale przez to stają się tylko bardziej apetyczne (jeśli nie za mocno). Wydobywać je wtedy z szybkowara łopatką. Ziemniaki są zresztą większą atrakcją tego dania niż mięso – są aromatyczne i pyszne, ni to ugotowane ni upieczone. Zawsze robię ich więcej, niż to bywa normalnie. Do zestawu poleca się zielona sałata w każdym wydaniu.

A szybkowar… – trzeba na trochę zamoczyć.

Bon appetit!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *