Prosta do zrobienia zimna przekąska
Na przyjęcie, imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi polecam szybką, a smaczną i efektowną przekąskę (starter lub hors d’oeuvre, jak kto woli) – szparagi zawijane w szynce konserwowej. Jest pyszna i delikatna w smaku. Do tego wygląda!
Przygotować:
16 plastrów szynki konserwowej (lub tyle, ile chcemy mieć ruloników)
1 słoik szparagów w zalewie
szczypiorek (cienki)
Wykonanie:
- Wyjąć szparagi ze słoika na talerz lub deskę, żeby spłynęła z nich zalewa
- Po kolei brać plaster szynki i zawijać w niego szparagę
- Zakręcić i zawiązać rulonik szczypiorkiem (nawet lepiej, jak szczypiorek będzie odrobinę przywiędły, wtedy łatwiej się okręca i zawiązuje; świeży i jędrny czasem się kruszy i urywa – przypadkiem sprawdziłam!)
- Ułożyć ładnie na półmisku
Zwykle moje szparagi ze słoika były na tyle długie, że można było przecinać każdą na pół i robić 2 ruloniki. Fajnie jednak wygląda, jak czubek szparagi trochę wystaje, wtedy 1 szparaga = 1 rulon, a resztę zjadamy. Robić można wedle uznania.
Smacznego przekąszania!