Coś pysznego

Szynka ze szparagami

Prosta do zrobienia zimna przekąska

Na przyjęcie, imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi polecam szybką, a smaczną i efektowną przekąskę (starter lub hors d’oeuvre, jak kto woli) – szparagi zawijane w szynce konserwowej. Jest pyszna i delikatna w smaku. Do tego wygląda!

Pośrodku leżą takie nieprzycięte, po bokach te z dzielonych na pół

Przygotować:

16 plastrów szynki konserwowej (lub tyle, ile chcemy mieć ruloników)

1 słoik szparagów w zalewie

szczypiorek (cienki)

Wykonanie:

  1. Wyjąć szparagi ze słoika na talerz lub deskę, żeby spłynęła z nich zalewa
  2. Po kolei brać plaster szynki i zawijać w niego szparagę
  3. Zakręcić i zawiązać rulonik szczypiorkiem (nawet lepiej, jak szczypiorek będzie odrobinę przywiędły, wtedy łatwiej się okręca i zawiązuje; świeży i jędrny czasem się kruszy i urywa – przypadkiem sprawdziłam!)
  4. Ułożyć ładnie na półmisku

Zwykle moje szparagi ze słoika były na tyle długie, że można było przecinać każdą na pół i robić 2 ruloniki. Fajnie jednak wygląda, jak czubek szparagi trochę wystaje, wtedy 1 szparaga = 1 rulon, a resztę zjadamy. Robić można wedle uznania.

Smacznego przekąszania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *