Coś pysznego

Ciasto z rabarbarem

czyli sezonowy hit

Zaproponuję ciasto, które piecze się właściwie tylko w sezonie rabarbarowym (maj!), a które mnie osobiście przyprawia o głupawkę, takie jest pyszne.

  • 8 jajek – oddzielić białka i włożyć je do lodówki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka palmy lub Kasi, można w części zastąpić masłem
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • rabarbar – około 700 g na przeciętną blachę
  • 1,5 – 2 szklanki cukru pudru do ubijanych białek

Zmiksować miękką margarynę z cukrem, dodawać na przemian żółtka i mąkę, na koniec proszek i cukier waniliowy.

Na wysmarowaną blachę wykładamy ciasto, rozkładamy je równomiernie (najlepiej palcami). Na wierzchu pokrywamy je równo surowym pokrojonym rabarbarem.

Pieczemy ciasto na złoty kolor.

W tym czasie ubijamy pianę ze schłodzonych białek, stopniowo po ubiciu dosypując cukier puder.

Gęstą pianę rozkładamy na cieście i wkładamy ponownie do piekarnika; pieczemy jeszcze w niewysokiej temperaturze (ok.140-150 stopni) przez 20-25 minut aż pianka będzie chrupka.

Smacznego!

Ciasto pokryte pianką z białek czeka na włożenie do piekarnika

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *