czyli sezonowy hit
Zaproponuję ciasto, które piecze się właściwie tylko w sezonie rabarbarowym (maj!), a które mnie osobiście przyprawia o głupawkę, takie jest pyszne.
- 8 jajek – oddzielić białka i włożyć je do lodówki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka palmy lub Kasi, można w części zastąpić masłem
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- rabarbar – około 700 g na przeciętną blachę
- 1,5 – 2 szklanki cukru pudru do ubijanych białek
Zmiksować miękką margarynę z cukrem, dodawać na przemian żółtka i mąkę, na koniec proszek i cukier waniliowy.
Na wysmarowaną blachę wykładamy ciasto, rozkładamy je równomiernie (najlepiej palcami). Na wierzchu pokrywamy je równo surowym pokrojonym rabarbarem.
Pieczemy ciasto na złoty kolor.
W tym czasie ubijamy pianę ze schłodzonych białek, stopniowo po ubiciu dosypując cukier puder.
Gęstą pianę rozkładamy na cieście i wkładamy ponownie do piekarnika; pieczemy jeszcze w niewysokiej temperaturze (ok.140-150 stopni) przez 20-25 minut aż pianka będzie chrupka.
Smacznego!

Komentarzy - 2
[…] majowe danie sezonowe (tak jak na przykład Ciasto z rabarbarem), szybkie i proste, które warto polubić. Ja – uwielbiam! Kolacja w 20 minut. Można ją […]
Przepychota!!!