Coś pysznego

Ciasteczka bakaliowe FIT

Dla tych, co mają dość ciastek „sklepicznych” z podejrzanym składem.

Podstawowa ilość ciasteczek to taka, którą otrzymacie z poniższych ilości produktów. Jednak jeśli macie kilku „zjadaczy”, od razu proponuję podwoić proporcje. Ciasteczka są pyszne, mogą spokojnie poleżeć, a robota ta sama.

  • 100 g miękkiego masła (lub pół na pół z margaryną)
  • 0,5 szklanki mąki pszennej i 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szkl płatków owsianych (daję tzw. błyskawiczne)
  • 1/4 szkl. cukru
  • 50 g rodzynków
  • 50 g suszonych moreli lub/i suszonych śliwek
  •  50 g żurawiny (opcjonalnie, ja daję)
  • 1 łyżeczka cynamonu –
  • po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  1. Można posiekać (lub zastąpić nimi któreś bakalie) dowolne orzechy lub ciemną czekoladę.
  2. Wymieszać wszystko, co sypkie –  mąkę, płatki, proszek, cynamon, sól.
  3. Osobno zmiksować masło, cukier, jajko.
  4. Suszone owoce zalać na chwilę wrzątkiem, posiekać większe.
  5.  Połączyć, zagniatając dokładnie wszystko w jedną kulę, dobrze wyrobić. Można włożyć na 0,5 godz. do lodówki.
  6.  Piec na papierze. Robić najpierw kulki z ciasta wielkości orzecha, potem rozgniatać w placuszek o średnicy ok.5 cm.. Piec 12-15 min w termoobiegu, ok. 170-180 stopni..

Bon appetit!

Przygotowane do włożenia do piekarnika

Opowieść

Ręczę, że ciasteczka długo nie przetrwają.

Pomysł na nie odświeżyła mi moja córka, narzekając, jakie przesłodzone i pełne różnych podejrzanych substancji są w większości suche ciastka, które kupujemy w sklepie. Tych tutaj ciasteczek po raz pierwszy było mi dane spróbować od Marcina, w drodze na wycieczkę do Londynu z gimnazjalistami w 2016 roku. A później …zapomniałam o nich!

Ukłony dla Kasi Politańskiej!

    Komentarzy - 4

  1. Ciasteczka pyszne, ze zdrowych produktów i bez nadmiaru cukru. Smakowałam, polecam.
    Wycieczka do Londynu z gimnazjalistami to miłe wspomnienia, mam nadzieję, że również dla uczniów naszej wspaniałej szkoły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *